Szóval a tegnapi dzsem...
Ha már készen van, meg is kell azt kóstolni!
Legegyszerűbb módja a fonatos.
Gyakorlatilag fánktészta, csak két, s nem három ág össze van fonva.
Hozzávalók:
4 tojás sárgája
4 dkg élesztő
egy csipet só
nagyon kevés cukor, mondjuk, olyan 2-3 kávéskanálnyi
1 dl olaj
2 dl tej
50-55 dkg liszt
A tojássárgákat, a sót, az olajat és 1 dl tejet össze kell keverni az előzőleg cukros tejben felfuttatott élesztővel és kezdődik a türelemjáték. A kezünkkel persze. Hozzá kell adagolni a lisztet, de csak éppen annyit mindig, hogy még buborékos , hólyagos maradjon a tészta, s folyton verni kell. Ha már olyan pogácsa tésztánál lágyabb, de a nokedlitésztánál keményebb egy picit, lehet keleszteni. Duplájára. Kb. fél óra ebben a melegben. Aztán sodorni szükséges. Hogy jól átsüljön, érdemes pihentetni a kész tésztát is 20 percig. Én olajban, de vaslábasban, s nem serpenyőben sütöm, de nagyon bő, forró olaj kell hozzá és időben meg kell fordítani, mert különben leég. És óvatosan kell kioperálni is, szinte 1 pillanattal azután, hogy átfordítottuk. Mi nem szeretjük a porcukrot, de úgy az igazi!
Jó sütkérezést, s még jobb kedvű mosogatást!
Hű, de guszta! Nyám, nyám, mondaná Viki! Gondolom nem tiltakozott ellene a Lánykád? Köszönöm a receptet és a leírást, ezt tuti kipróbálom, mert nálunk a fánknak a kiszaggatás után megmaradó falatkáit szeretik.
VálaszTörlésEz jó nagy falat lesz! :)
És nagyon jól laktok tőle! Én alig élek! :-)
VálaszTörlés...de hol itt a deszem...?!
VálaszTörlésMi van?! Matas...! :-) Pihiben vagyok! Olyan szerdától leszek! Egy hét múlva...
VálaszTörlés